04 december 2013

Jultomten besöker Haga

Lucka 4

Nu bestämde sig jultomten att följa några turister till Haga och upptäckte att de inte letade efter det verkliga Haga, utan till en enda gata, Haga Nygata, som de senaste åren har utvecklats till en sevärdhet med sina kaféer och butiker. Turisterna pratade om de vackra Landshövdingehusen och var nästan lite avundsjuka på dem som bodde där.



Tomten mindes hur det hade varit när han besökte Göteborg under 1700-talet. Inga hus från den tiden fanns kvar och han hade hört att man hade byggt den här delen av staden för arbetare, vilka man inte ville ha i innerstaden. Haga fanns utanför Vallgraven och man hade planerad att förstöra alla hus om fienden närmade sig. Idag fanns det inget kvar från den tiden och även de som hade mer pengar än andra bodde nu i Haga, inte många arbetare och fattiga som fram till 1960-talet.

När jultomten lämnade Haga Nygata och ville se mer från det gamla Haga, upptäckte han att Göteborg hade rivit 80 procent av de historiska husen från 1800-talet, de resterande 20 procenten hade de behållit och skyddade. Tomten undrade om det bara var pengar som nu styrde i Göteborg eller om det också fanns något lite hjärta kvar. Just nu lyssnade jultomten bara till allt, människorna han mötte, gatorna han gick på och husen han såg under sin promenad genom staden, men snart skulle han veta mer om dagens Göteborg.


Var finns det, vad är det och vad betyder det? Skriv svaren i en kommentar och efter jul levererar jag svaren.

Copyright: Herbert Kårlin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar