01 december 2013

Tomtens ankomst på Göta älv

Lucka 1

När jultomten funderade på vilken stad han skulle se i år, bestämde han sig för Göteborg. Han kom på idén då man på senaste tiden hade pratat så mycket om Göteborg på Nordpolen och det senaste besöket som han hade gjort i staden var någon gång under 1700-talet. Ryktena om Göteborg gick åt alla håll. Han hörde om allt från skandaler till skjutningar. Han hörde också att man planerade ett firande som skulle få hela världen att upptäcka ett strålande Göteborg. Man pratade om byggprojekt, gondoler över älven, nya grönområde och mycket mer. Jultomten ville nu se hur de skulle få ihop allt.



För att komma till Göteborg lämnade han renarna och släden hemma. Det enklaste sättet att nå staden var på vattnet. Jultomten mindes staden med kanalerna och varven, samt att det byggdes överallt för fattiga och rika. När han nu kom genom Göta älv, kände han nästan inte igen Göteborg. Allt var så annorlunda. Inga barn lekte längs kajerna och inga arbetare fanns kvar i de stora byggnaderna längs vattnet. Han undrade vad som hade hänt med Göteborg. Han tänkte att stanna tills jul i Göteborg för att förstå alla de förändringarna till både höger och vänster om älven.

Även om det är logiskt att jultomten inte kände igen Göteborg, så vet vi i Göteborg hur det kunde bli som det blev och de följande 23 dagarna försöker vi visa jultomten vårt Göteborg. 24 foton guidar jultomten genom staden och med 24 detaljfoton ställer jag er Göteborgare en fråga: Var finns det, vad är det och vad betyder det? Skriv svaren i en kommentar och efter jul levererar jag svaren.



Copyright: Herbert Kårlin

1 kommentar:

  1. Min gissning är att bilden är tagen på insidan av den stora flytdockan Go:teborg när de jobbar på ett fartyg.

    SvaraRadera