12 december 2014

Näcken kommer till Kungsportsbron

Lucka 12
Eftersom vattnet var Näckens element, så tog han kanalen längs Trädgårdsföreningen och kom efter en kort tid till Kungsportsbron, han var i nivå med vattnet och upptäckte bron på ett annat sätt än alla de som gick över den. Näcken tyckte om den mäktiga bron som hade ljusslingor som förmodligen tändes på kvällen. Utom ljusen fanns det tyvärr inte så många jultecken att se från vattenytan.


Näcken visste faktisk inte vad han letade efter och hur julstaden skulle se ut. I sina drömmar trodde han att det måste finnas jul överallt i en julstad och särskilt längs vattnet måste  man ju kunna se att det var jul. Vattenstaden Göteborg hade säkert glömt att vattnet var Göteborgs tecken och att staden grundades precis därför att staden hade tillgång till hela världen och att kanalerna spelade en viktig militärisk och ekonomisk roll för Gustav II Adolf.

Kungsportsbron var mycket större än bron vid slussen och måste därför vara väldig viktig för de som bodde i Göteborg. När Näcken funderade över brons historia hörde han plötsligt några fiskar som pratade om denna monumentala bro och han hörde att Kungsportsbron inte var gammal alls och att det på samma ställe hade funnits flera andra broar. Och namnet Kungsportsbron skulle bara påminna om att det en gång fanns en jättestor port här som var en del av Göteborgs befästning. Här vid Kungsportsbron slutade Göteborg på 1600-talet och till vänster om bron fanns det för 150 år sedan nästan inga hus utan nästan bara åkerbruk.

Sedan gick Näcken på bron som var byggd av bohuslänsk granit och ville se hur det var där uppe med julen. Det fanns inte mycket jul att upptäcka på Kungsportsbron. Han undrade varför man inte smyckade bron som var en symbol för Göteborgs utveckling, en bro mellan dåtiden och framtiden. Klockan var nu bara elva och Näcken kunde inte tänka sig hur Avenystråket såg ut på kvällen. Men för honom var en julstad en julstad på heltid och inte bara en julstad på kvällen.

Copyright: Herbert Kårlin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar