01 december 2015

Vinga och vägen till Göteborg

Lucka 1

För alla som kommer med båt till Göteborg är Vinga en symbol som betyder att man lämnar havet bakom sig och närmar sig staden. Aldrig skall vi veta hur det har varit för 4000 år sedan när sjömän i de första stockbåtar syntes Vinga på horisonten? Ön var redan bebodd den där tiden, även om vi inte vet vilka folkgrupper levde på en klippö med  hårda vindar och höga vågor som motverkade jordbruk och kunde förvandla livet till helvete.



Och ändå är Vinga för sjöfolket, redan för flera tusen år, som en magnet som har dragit åt sig okända folk, vikingarna, yrkesfiskare och fritidskaptener. Första personen som bestämde över Vingas framtid var Karl IX., grundaren av Götheborg på Hisingen, som uppfordrade 1606 slottsfogden på Älvsborg att bygga ett sjömärke på Vinga som skulle tjäna som vägvisare till hamnen i Göteborg. Och fyrti år senare byggdes en stuga för den förste båkvakt som garantera en viss sjösäkerhet.

Den första fyrtorn tändes på Vinga år 1841, den första fyren in Sverige med Fresnel-linser, och 1854 tillkom fyrmästarbostaden. Med den ökande sjötrafiken fick Vinga år 1890 en ny fyr, samma år som Gunnar Taube blev fyrmästare på Vinga. Samma år var avgörande för att Vinga blev senare ett utflyktsmål och är nu känd världen över. Gunnars son Evert Taube, den välkända vissångare, växte upp på Vinga och glömde aldrig barndomens ö. Idag finns det inte längre några fasta invånare på Vinga, men under sommaren kan man besöka ön och Taube museet som finns i den gamla fyrmästarbostaden.

Copyright Text/Foto: Herbert Kårlin

Mit Stena Line nach Schweden

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar